Energeťáky deťom do rúk nepatria. Čo urobí vládna koalícia a ministerstvo zdravotníctva?

28. jún 2024

ZÁKAZ ENERGEŤÁKOV PRE DETI DO 15 ROKOV NEPREŠIEL. 
VYZÝVAME KOALÍCIU, ABY PRIPRAVILA NÁVRH, KTORÝ OCHRÁNI ZDRAVIE AJ ICH DETÍ

Parlament dal návrhu zákona Richarda Vašečku stopku. Aj keď nikto z viac ako 140 prítomných poslancov nehlasoval proti, zákaz predaja energetických nápojov deťom do 15 rokov ostáva zatiaľ iba na papieri. Aj vzhľadom na postoj koaličných strán, Kresťanská únia vyzýva vládu, ako aj šéfku rezortu zdravotníctva p. Dolinkovú, aby predložili svoj návrh, ktorý obmedzí dostupnosť vysoko škodlivých nápojov pre deti. V nejednom prípade ohrozujú ich život a zdravie.

„Vážim si podporu môjho návrhu zákona, ktorým chcem zakázať predaj energetických nápojov deťom do 15 rokov. Hoci neprešiel z politických dôvodov – súčasná koalícia nedokáže podporiť dobré opozičné návrhy na rozdiel od nás, nikto proti tomuto návrhu nehlasoval a v opozícii dostal dokonca podporu aj od Progresívneho Slovenska, s ktorým som inak často v pléne “na nože”. Verím, že tento návrh čoskoro v parlamente prejde – aj keby to malo byť klasickou formou, že ho niekto z koalície skopíruje a tak sa schváli. Ide nám totiž o vec – chrániť zdravie našich detí,“ konštatuje R. Vašečka po hlasovaní v pléne.

Sme presvedčení, že o návrhoch, ktoré preukázateľne chránia zdravie a životy tých najzraniteľnejších, by poslanci mali hlasovať v prospech dobrej veci, bez ohľadu na politické tričko, ktoré nosia. „Koalícia už niekoľký raz zmietla zo stola naše návrhy s tým, že pripraví lepšie a komplexnejšie. Zatiaľ sme nevideli žiadny, či už sa týka vzdelávania detí alebo ochrany života od počatia,“ dodáva podpredseda Kresťanskej únie.

Spojme sa!

    [feed_them_social cpt_id=3281]

    Politická strana Kresťanská únia sa 27. 5. 2019 stala členskou stranou medzinárodnej politickej strany EUROPEAN CHRISTIAN POLITICAL MOVEMENT (EURÓPSKE KRESŤANSKÉ POLITICKÉ HNUTIE), ktoré pôsobí aj na pôde Európskeho parlamentu. Prečítajte si politický program ECPM a víziu ECPM

    Kresťanská únia, Záhradná 267/26, 972 01 Bojnice, IČO: 31794319
    ⓒ Kresťanská únia 2019 | Ochrana osobných údajov