Hospice na pokraji zániku

10. okt 2024

Pýtame sa, kto a kedy dodrží záväzky a sľuby o garantovanej pomoci?
Prečo štát ignoruje tých, ktorí jeho povinnosti preberajú na svoje plecia?

V sobotu, 12. októbra, si pripomíname Svetový deň hospicov a paliatívnej starostlivosti

Parlament prijal pred dvomi rokmi prelomový a reformný zákon, ktorý jasne definoval paliatívnu starostlivosť. Namiesto toho, aby sa poskytovatelia tejto služby naplno zaoberali starostlivosťou o ťažko chorých a zomierajúcich pacientov v ich prirodzenom prostredí, ale aj v ústavných zariadeniach, musia riešiť existenčné problémy. Mnohým zariadeniam hrozí zánik, nemajú financie na personál i prevádzku, zadlžujú sa úvermi, aby z mesiaca na mesiac prežili. Dobrý zákon nie je nič platný, ak štát v plnení svojich povinností zlyháva na plnej čiare.

Začiatkom roka Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou na základe kontroly konštatoval, že starostlivosť o zomierajúcich pacientov je zo strany zdravotných poisťovní finančne podhodnotená. Zistenia úradu potvrdili aj lekári z praxe. Ministerstvo zdravotníctva žiadalo od poskytovateľov zdravotnej starostlivosti aj od poisťovní dáta a potom ceny preverí. Ministerka Dolinková v čase svojho úradovania nekomunikovala, či údaje dostala alebo nie.

Už takmer rok štát nevypísal sľúbený národný projekt na čerpanie eurofondov. Rezort zdravotníctva informoval, že peniaze na vyhlásenie výzvy dostali 24. septembra a sľúbilo vypísať výzvu. Tá doteraz nie je zverejnená.

„Situácia v hospicoch je vážna, hlavne v Trenčíne. Všetky lôžkové hospice sú totiž súkromné alebo charity. Dôstojná jeseň života by mala byť témou každej generácie a politikov akejkoľvek vlády. Nie je mysliteľné, aby štát ignoroval zariadenia, ktoré svojimi službami suplujú jeho úlohu, nedoručil im podporu tak, ako sa zaviazal nielen v rámci výziev čerpania financií z Plánu obnovy a odolnosti. Tvrdo na to doplácajú ľudia, ktorí potrebujú pomoc, aby sa mohli so životom rozlúčiť v dôstojných podmienkach,“ konštatuje Anna Záborská, predsedníčka Kresťanskej únie.

Mobilné hospice bez odborného personálu

Kde sme sa od schválenia zákona posunuli? Nariadením vlády bol v roku 2023 počet mobilných hospicov stanovený na 45. Z Plánu obnovy mohol každý hospic čerpať 70 000 € na nákup elektromobilov (podmienka výzvy),  injekčných dávkovačov, odsávačiek… Všetky tieto opatrenia umožnili, že na Slovensku začali vznikať nové hospice. V rámci národného projektu  REACT  ” Posilnenie dlhodobej zdravotnej starostlivosti “, mohli byť  financované  mzdové náklady pracovníkov mobilných hospicov. Ten však skončil v decembri 2023. Bol  prisľúbený  ďalší projekt na stabilizáciu personálu v dĺžke trvania troch rokov.  Zatiaľ nebol vyhlásený.

Realita
Rozšírenie verejnej minimálnej siete poskytovateľov zdravotnej starostlivosti znamená, že zdravotné poisťovne majú povinnosť sieť naplniť, preto s novými MoHo začali uzatvárať  zmluvy. Nie však so všetkými.  

Nové ale i  staršie MoHo  majú síce nové autá, ale nemajú na mzdy lekárov a  sestier, preto ich museli prepustiť, alebo skrátiť úväzky.  Mnohí tak pôsobia  na inom  pracovisku a o pacientov v MoHo   sa starajú popri inej práci  bezplatne,  dobrovoľnícky. To vedie k ich nadmernému vyčerpaniu. Financovanie z darov, 2%  nemajú   mladé MoHo  rozbehnuté. Naštartovanému rozvoju  MoHo hrozí kolaps  alebo je v kolapse.

Príklad zo včerajšieho dňa:  Sestra z MoHo  v Banskej Bystrici bola u pacienta vzdialeného 80 km. Je to 38 ročný otec dvoch detí, ktorému  zaviedla Grasebyho pumpu (injekčný dávkovač  na 24- hodinové  kontinuálne podávanie  morfínu). Pacient  trpel neznesiteľnou bolesťou.  V uvedenej oblasti nie je žiaden mobilný hospic. Ak nebude  pokračovanie národného projektu  na stabilizáciu personálu aj  MoHo v Banskej Bystrici  zanikne.

———–

O zákone (č. 576/2004 Z. z. o zdravotnej starostlivosti, službách súvisiacich s poskytovaním zdravotnej starostlivosti )

Zákon presne vymedzuje nové tri formy zdravotnej starostlivosti: dlhodobej, následnej a paliatívnej. Zadefinovanie týchto foriem tak garantuje pacientovi jednoznačné právo na potrebnú formu starostlivosti.

Dôležité je i zreteľnejšie oddelenie sociálnej starostlivosti od zdravotnej. Nové definície pomôžu vytvoriť základ pre systém dlhodobej integrovanej sociálno-zdravotnej starostlivosti, z ktorého benefity budú pociťovať najmä osoby s chronickými chorobami, s potrebou paliatívnej zdravotnej starostlivosti, so zdravotným postihnutím či starší ľudia. 

Zákon tým, že upravuje poskytovanie paliatívnej zdravotnej starostlivosti pre osoby najmä v domácom alebo v inom prirodzenom prostredí, prispieva k zosúladeniu pracovných a rodinných potrieb príbuzných pacienta. 

Návrh zákona je reformný: Prispieva k riešeniu problémov dlhodobej zdravotnej starostlivosti, ktorá je deklarovaná nielen v Stratégii dlhodobej starostlivosti v Slovenskej republike, ale aj vo viacerých aktuálnych strategických dokumentoch v oblasti zdravotnej a sociálnej starostlivosti.

Prijatím tohto zákona vláda v roku 2022 splnila politické záväzky vyjadrené vo svojom Programovom vyhlásení.

Spojme sa!

    [feed_them_social cpt_id=3281]

    Politická strana Kresťanská únia sa 27. 5. 2019 stala členskou stranou medzinárodnej politickej strany EUROPEAN CHRISTIAN POLITICAL MOVEMENT (EURÓPSKE KRESŤANSKÉ POLITICKÉ HNUTIE), ktoré pôsobí aj na pôde Európskeho parlamentu. Prečítajte si politický program ECPM a víziu ECPM

    Kresťanská únia, Záhradná 267/26, 972 01 Bojnice, IČO: 31794319
    ⓒ Kresťanská únia 2019 | Ochrana osobných údajov